Ipar 4.0

A Revomatic Zrt. létrejöttének elsődleges oka, hogy a kor piaci követelményeit követve, megfelelően alkalmazza az Ipar 4.0 komplex rendszerét a tevékenységi köreinkben.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Jelenleg egy termék vagy szolgáltatás a tervezés kezdetétől az életciklus teljes hosszában a kibernetikai világban is létezik. Ebből a kettősségből áll össze a kiberfizikai rendszer, egyik sem tud létezni a másik oldal nélkül, és mindehhez társul az információáramlás széles körű kiterjedése sávszélességben, távolságban, területben, megbízhatóságban, sokféleségben.

Új fogalmak mentén, azok együttes halmazán át tudjuk megértetni az „okos” (smart) világkép ismérveit, amihez elengedhetetlen további, olyan új fogalom megismerése is, mint a dolgok internetje (IoT, Internet of Things), a big data, azaz az eddigiekhez képest jóval nagyobb, összetettebb adatmennyiségek és adatféleségek menedzselése vagy a felhőalapú szolgáltatások technológiája. Ezek halmazát a korábbiakhoz képest minőségileg és mennyiségileg nagyságrendben is megnövekedett hálózatok teszik forradalmian új, vagyis smart és összekapcsolt, más szóval kiberfizikai rendszerekké.

Mitől forradalmi a változás?

​Attól, hogy nagyon mélyen áthatja a termelést. Mára a gyártási, ipari technológiákra egy fejlettebb eszközrendszerrel tudunk felkészülni, ahol az internetalapú adathálózatok mindent, mindenhol és mindig összeköttetésben tudnak tartani, ahol a tárgyak, eszközök és szolgáltatások többsége részese ennek a kommunikáló eszközrendszernek, és a fizikai világ majd minden jellemzőjét szenzorokkal, érzékelőkkel a kellő mélységig figyelemmel kísérhetjük, a jelenségeket folyamatukban értékelhetjük, és be is avatkozhatunk a megfelelő ponton és módon.