A világ rohamosan digitalizálódik, az élelmiszer- és italgyártók pedig igyekeznek lépést tartani a változó fogyasztói attitűdökkel, az egyre szigorúbb szabályozással.
Az Ipar 4.0 az élelmiszer-feldolgozási műveleteket is könnyebbé, gyorsabbá, átláthatóbbá tette, javítva a termelékenységet és nagyobb felületet adva a komplex, globális ellátási láncok kezeléséhez.
A digitalizált élelmiszeripari gépek javítják az élelmiszerek minőségének nyomon követhetőségét és ellenőrzését. Az automatizáció által növekszik a biztonság, a kitermelhető mennyiség, egyúttal csökken a pazarlás, a hulladék mennyisége.
Az Ipar 4.0 vívmányainak bevezetése nemcsak a termelést növeli, hanem csökkentheti a költségeket és növelheti a vállalkozások jövedelmezőségét. A munkaerő számára is lehetőséget ad a folyamatos előrelépésre és a továbbképzésre, új munkahelyeket teremtve az alkalmazottaknak.